Видове сатен за спално бельо

Сатенът винаги се е възприемал за една от най- меките, удобни и дори луксозни материи за чаршафи. Той държи прохладно през зимата, плъзга се леко по тялото, дава усещане за комфорт и спокойствие. Тялото бива обгърнато по много приятен начин и усещането е наистина прекрасно. Първоначално сатенът се е произвеждал чрез специална обработка на копринени нишки. В последствие в създаването на сатен навлизат найлонът, ацетатът и полиестерът. А от всички тези суровини, днес се произвеждат 4 основни вида сатенени материи, използвани за спално бельо. Ето какви видове сатен за спално бельо съществуват.

Копринен сатен

Сатенът по принцип има лустросан вид, който придава приятен леко матиран блясък. Когато сатенът е направен от фините нишки на коприната, се получава един много по- приятен и деликатен усет при допир. Тъй като  коприната е все пак скъпа материя и чаршафите от копринен сатен са с по- висока цена. Която обаче със сигурност си заслужава. Поддръжката на такъв вид сатен също не е никак евтина- вариантите са ли деликатно ръчно пране или химическо чистене. Поради тази причина и много сред средностатистическите потребители избягват спалното бельо от копринен сатен.

Полиестерен сатен

Полиестерният сатен, без преувеличение, е най- продаваният вид сатен. Не изисква особени грижи, поддържа се лесно, устойчив е като всяка синтетична материя. Бонус е и фактът, че чаршафите почти не се мачкат. Спалното бельо от полиестерен сатен е с достъпна цена и широко разпространено в магазинната мрежа. Спалното бельо от полиестерен сатен се пере в пералня, съхне изключително бързо, не задържа петна и в общи линии не изисква никакви специални грижи и специално третиране.

Ацетатен сатен

Ацетатният сатен е направевн от дървесни фибри, които способстват за мекотата и гладкостта на спалното бельо от този вид сатен. Въпреки че е просто невероятно на допир, това бельо е сравнително трудно за поддържане. В допълнение към това, трябва да се отбележи, че нишките са много слаби и спалното бельо се протрива и износва сравнително бързо. Препоръчително е също като бельото от копринения сатен и това да се пере ръчно и с особена грижа, за да се използва и служи по- продължително време.

Найлонов сатен

Найлоновият сатен е изключителено издръжлив и устойчив. Въпреки това, след няколко пранета обикновено започва повърхността на материята да добива един неприятен вид. Спалното бельо от найлонов сатен не трябва да се суши на прекомерно висока температура, нито да се излага продължително време на слънце, тъй като цветовете му се влияят от топлината и слънчевата светлина. За предпочитане е и чаршафите от найлонов сатен да не се гладят.  Те са от най- ниския ценови клас и това ги превръща в много купувани.

Един от най- големите недостатъците на ацетатния, найлоновия и полиестерния сатен е, че те могат да бъдат потенциални причинители на различни алергии. И имайки предвид факта, че допирът до кожата на спалното бельо е между 6 и 10 часа, в зависимост от продължителността на съня, последствията от една такава реакция биха били не маловажни.

Малко неща могат да бъдат по-луксозни от сатена, когато става дума за спално бельо. Елегантен блясък, мекота, прекрасен допир до тялото, нежно усещане- сатененото бельо може да даде това на тялото. Насладете му се, без значение дали в ежедневието или за онези по- специални моменти на нежност.

Pin It
Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий